Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Айдана Кулмаханова: Ще остана в България, защото тук се чувствам на мястото си

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Айдана Кулмаханова е родена в Казахстан. На 11-годишна възраст, дружно със фамилията си идва в България и се открива в Шумен. До 10 клас учи в Природо-математическата гимназия в града и по-късно отпътува за Англия, където продължава образованието си в лицей в Кеймбридж. През 2022 година приключва медицина в МУ – София с отличен триумф. От началото на тази година е специализант в Отделението по гастронетерология на УМБАЛ „ Лозенец “.

Д-р Кулмаханова, по какъв начин решихте да станете доктор, какво Ви стимулира да изберете гастроентерологията?

Исках да бъда доктор от ранна възраст. За мен огромен образец са били майка ми, която е кардиолог, и дядо ми, който е доцент по педиатрия. Те са възпитали в мен обич към естествените науки, постоянно са подкрепяли моите инициативи, осигурявали са ми достъп до настояща информация.

Винаги съм се старала да оказвам помощ на близките. Вярвам, че всички сме тук, с цел да се развиваме самостоятелно и да пазиме и оказваме помощ на тези, които се нуждаят от това сега. Знаех, че удоволствието да поддържам връзка с хора, както и да опознавам науката, вършат медицината подобаващ избор за мен. Приемам четенето не като натоварване, а като метод за отмора. Времето, прекарано с книгите, лети незабелязано.

Избрах гастроентерологията заради няколко аргументи. Първо, разнообразието от патология в нашата компетентност е голямо. Това кара индивида да мисли и да бъде в непрекъснат когнитивен тонус, което за мен е огромен плюс. Аз обичам да обмислям и да узнавам нови неща. Второ, съществуването на операции като ендоскопски процедури, ехографски прегледи и така нататък задейства финната моторика и вниманието. Едно от обичаните ми занимания през годините е било рисуването и ми се коства, че това е спомогна за по-доброто ми справяне с сходни процедури.

Била сте дребна, когато сте пристигнала в България със фамилията си. Кои са първите Ви мемоари от това време?

В началото като всяко дете мъчно се справях в нова среда. Трябваше да науча нов език, да се приспособявам, само че имах шанс, че попаднах на положителни хора в учебно заведение. Сега с топлота в сърцето си припомням прелестните преподаватели, които ме подкрепяха през всички тези години и чудесните  съученици, с част от които и до ден сегашен сме близки другари.

Отскоро сте част от екипа на УМБАЛ Лозенец. Разкажете за първите си стъпки като специализант.

Започнах първо като доброволка при започване на годината, а публично съм назначена като ординатор в отделението от месец април. Когато се причислих към екипа на доктор Темелков, се възпламених от силата в нашето поделение. При нас колективът е доста обединен и безрезервен и още в първите си дни тук разбрах, че желая да стана част от него. Изключително удовлетворена съм.

Обучението, което ни обезпечават експертите е на най-високо равнище и ние, специализантите сме им признателни за това. Болница „ Лозенец “ дава отлични материално-битови условия на пациентите. Тук те получават качествено здравно обслужване и могат да разчитат на висококвалифицираните ни експерти и модерното съоръжение и инсталация. Грижата за пациента е от първостепенно значение за всички от нашия екип. Отивам с готовност на работа, за мен е наслаждение да работя на това място с тези хора. Наясно съм, че имам шанса да се изучавам от толкоз опитни лекари. Осъзнавам опциите, които ми се дават и давам всичко от себе си, с цел да отговоря на тези високи стандарти и на упованията към мен.

Кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Имам доста занимания, всяко от които е скъпо за мен. Както към този момент загатнах, от дребна обичам да рисувам и тези часове за мен са скъпи поради преместването ми в различен свят, който обрисувам на хартия. Рисуването разтоварва съзнанието ми. Същото е и с другото ми занимание – фитнеса. Още в средата на подготовка стартирам да чувствам по какъв начин всичко отрицателно напуща тялото ми, а в края към този момент съм цялостна със сили, сила и заредена позитивно.

Коя своя фантазия бихте желала да видите сбъдната скоро в професионален проект?

Поставила съм си много цели отсега нататък, само че първата, която желая да реализира е да стана благонадежден и мощен експерт по гастроентерология.

В персонален проект кои човешки качества цените най-вече?

Ценя изключително доста доброжелателността и възприятието за отговорност у хората. В нашата специалност това е от огромно значение за по-добра връзка сред доктор и пациент, а също и за по-нататъшното лекуване на изписания вкъщи.

Искате ли да останете в България?

Със сигурност ще остана в България, тъй като тук се усещам на мястото си. Израснах тук и през времето, до момента в който се образовах в чужбина, знаех, че ще се завърна. Моята цел е да оказвам помощ на хората тук, в България, където съм щастлива и задоволена.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР